BAHAN-BAHAN :
700g tempe (hiris nipis, potong kecil & goreng garing)
100g badam berkulit (goreng garing)
2 genggam ikan bilis (basuh, goreng garing)
7 Tbsp cili boh Puteri
3 Tbsp sambal cili bawang
10 Tbsp gula pasir, 1 tsp garam bukit
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Panaskan minyak dan tumis cili boh bersama gula sehingga keluar minyak.
Masukkan garam dan juga sambal bawang.
Gaul rata.
Matikan api dan sejukkan sambal semalaman.
Campurkan tempe, ikan bilis dan juga badam di dalam dulang @ mangkuk besar.
Curahkan sambal sedikit demi sedikit sambil di gaul rata.
Pastikan sambal kering dan tidak basah supaya tidak lemau.
Ketepikan lebihan sambal.
Masukkan sambal tempe ke dalam balang dan enak dinikmati sebagai kudap-kudap.
No comments:
Post a Comment