Saturday, January 29, 2011

kerang sihitam manis


  • BAHAN-BAHANNYA :-)
    500 gm kerang (dibersihkan)
  • 2 batang serai (dititik)
  • 1 cm halia(hiris halus)
  • 5 ulas bawang merah(hiris halus)
  • 2 ulas bawang putih (hiris halus)
  • 4 sdb kicap pekat
  • 1 sdb sos tiram
  • 1 biji bawang besar (potong bulat)
  • 1 tangkai cili hidup (potong serong)
  • 1/2 sdb minyak
  • garam & gula secukup rasa
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan  minyak dalam kuali,tumis serai,halia,bawang merah &bawang putih hingga wangi.
    2. Masukkan kerang,kicap pekat,sos tiram dan perasa.
    3. Kacau rata.Biarkan hingga kerang masak barulah dimasukkan bawang dan cili hiris.
    4. Kacau sebentar dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment