Sup ekor
BAHAN-BAHAN :
- 400 gm ekor lembu (direbus bersama sebatang sudu sehingga lembut)
- 1 bunjut sup tulang
- 4 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih (mayang halus)
- 3 cm halia (ketuk)
- sebatang serai (ketuk)
- 1 biji tomato (belah 2, potong nipis)
- jus limau secukupnya
- sedikit garam dan serbuk perasa
- daun sup dan daun bawang
- cili api
- minyak untuk menumis
CARA-CARA :
- Masukkan sup bunjut, serai dan halia ke dalam periuk sup. Didihkan sekali lagi sehingga ekor betul-betul lembut. Sementara itu, di dalam kuali yang berasingan panaskan minyak dan goreng bawang sehingga garing masukkan sedikit garam.
- Perasakan sup secukupnya. Sebelum mematikan api masukkan bawang goreng dan tutup periuk cepat-cepat agar sup kekal harum. Angkat dan taburkan daun sup dan daun bawang, tomato hiris, cili api yang diketuk dan perahkan jus limau. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment