JANGAN TERLALU KERAP MAKAN DI KEDAI
Sabda Rasulullah s.a.w. yang maksudnya:
"Amalan makan dan minum di pasar adalah sesuatu yang merendahkan martabat."
(Riwayat al-Dailami)
Saturday, June 25, 2011
Sup ekor
BAHAN-BAHAN :
400 gm ekor lembu (direbus bersama sebatang sudu sehingga lembut)
1 bunjut sup tulang
4 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih (mayang halus)
3 cm halia (ketuk)
sebatang serai (ketuk)
1 biji tomato (belah 2, potong nipis)
jus limau secukupnya
sedikit garam dan serbuk perasa
daun sup dan daun bawang
cili api
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Masukkan sup bunjut, serai dan halia ke dalam periuk sup. Didihkan sekali lagi sehingga ekor betul-betul lembut. Sementara itu, di dalam kuali yang berasingan panaskan minyak dan goreng bawang sehingga garing masukkan sedikit garam.
Perasakan sup secukupnya. Sebelum mematikan api masukkan bawang goreng dan tutup periuk cepat-cepat agar sup kekal harum. Angkat dan taburkan daun sup dan daun bawang, tomato hiris, cili api yang diketuk dan perahkan jus limau. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment