Saturday, June 25, 2011

Sup ekor

BAHAN-BAHAN :

  • 400 gm ekor lembu (direbus bersama sebatang sudu sehingga lembut)
  • 1 bunjut sup tulang
  • 4 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih (mayang halus)
  • 3 cm halia (ketuk)
  • sebatang serai (ketuk)
  • 1 biji tomato (belah 2, potong nipis)
  • jus limau secukupnya
  • sedikit garam dan serbuk perasa
  • daun sup dan daun bawang
  • cili api
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Masukkan sup bunjut, serai dan halia ke dalam periuk sup. Didihkan sekali lagi sehingga ekor betul-betul lembut. Sementara itu, di dalam kuali yang berasingan panaskan minyak dan goreng bawang sehingga garing masukkan sedikit garam.
  • Perasakan sup secukupnya. Sebelum mematikan api masukkan bawang goreng dan tutup periuk cepat-cepat agar sup kekal harum. Angkat dan taburkan daun sup dan daun bawang, tomato hiris, cili api yang diketuk dan perahkan jus limau. Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment