Saturday, June 25, 2011

Bihun goreng tomyam

BAHAN-BAHAN :

  • 1 keping bihun (direndam dan ditoskan)
  • 4 ulas bawang merah + 3 ulas bawang putih + 1 sdb udang kering (ditumbuk)
  • 1 sdb cili boh
  • 1 sdb pes tomyam knorr
  • sedikit isi ayam
  • sedikit jejari ketam (potong 3)
  • sedikit kobis dan daun kucai
  • sedikit garam dan kicap manis
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi dan garing. Masukkan cili boh dan pes tomyam,kacau rata. Tambahkan isi ayam, jejari ketam, kobis. Masukkan bihun dan bahan perasa. Jika bihun masih keras, masukkan sedikit air. Tambahkan daun kucai dan juga kicap manis. Kacau lagi hingga sebati. Bolehlah diangkat dan hidangkan bersama dengan cili potong.

No comments:

Post a Comment