BAHAN-BAHAN :
3/4 C mentega
1c gula perang
1/2 c gula putih @ boleh gunakan 2c gula perang
1 sachet kopi pak belalang (nak lebih kopi letak 2 sachet)
3 biji telur
2 c tepung gandum (ayak)
1/2 tsp serbuk penaik (ayak)
1/2 tsp garam (ayak)
1c kacang macadamia panggang @ badam (cincang kasar)
180g cip coklat
Griskan acuan dengan mentega dan di tabur tepung. goncangkan lebihan tepung.
CARA-CARA :
Cairkan mentega dan gula di dalam periuk.
Dengan menggunakan api yang paling perlahan
sehingga mentega dan gula cair.
kacau selalu agar tidak hangus
tambahkan kopi pak belalang yang mabeless.
Penuh dengan khasiat pemakanan sunnah...habbatus sawda..madu...luban...
Gaul rata, matikan api
masukkan telur dan kacau cepat2
kemudian tambahkan bahan yang telah di ayak dan juga macadamia
akhir sekali masukkan cip coklat. Gaul sebati
masukkan ke dalam loyang yang telah dilengser tepung
sedia di masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
untuk menguji blondie apabila sudah masak, cucukkan hujung lidi @ pisau kecil ke dalam,
jika ia keluar licin dan bersih bermakna blondie sudah siap.
enak dihidang bersama kopi pak belalang panas @ shake belalang
Memang terbaik la mokja. Unlimited usage of KPB
ReplyDeleteye...ambik manfaat pemakanan sunnah
DeleteRajinnya share step by step... thank you for sharing dear :)
ReplyDeleteTenkiu Kak Amie cayam mmuahh..mmuahh...sudi jengah dapur kita. Ki..ki...ki....
Deletemaaf tanya....bakar berapa lama yer? kalau kata x der kopi pak belalang, boleh tukar ngan apa yer?
ReplyDeleteWaktu utk bakar depends pada oven...oven saya 170c utk 30-40 minit. Jika tiada KPB boleh ganti dgn kopi biasa tapi rasanya akan berbeza.
DeleteThis comment has been removed by the author.
Delete