Tuesday, February 20, 2018

Kek flan

BAHAN-BAHAN KEK :
3/4 cawan mentega
3/4 cawan telur
3/4 cawan gula perang
1 cawan tepung gandum
1/2 tsp serbuk penaik
50g serbuk koko
1 tsp coklat emulco

BAHAN-BAHAN PUDING :
5 biji telur
1/2 tin susu pekat manis
1/2 tin air
1 tsp esen vanilla

BAHAN KARAMEL :
1/2 cawan gula
2 Tbsp air


CARA-CARA :
Panaskan gula untuk membuat karamel di atas api perlahan.
Masukkan air dan masak sehingga gula bertukar keperangan.
Tuangkan karamel ke dalam loyang yang telah dioles dengan sedikit mentega.
Ketepikan.
Sementara itu sediakan kek.
Ayak tepung bersama dengan serbuk penaik dan serbuk koko.
Ketepikan.
Di dalam mangkuk pengadun pukul mentega bersama gula sehingga berkrim.
Pecahkan telur sebiji demi sebiji dan putar lagi sehingga gebu.
Masukkan coklat emulco dan juga bahan kering sedikit demi sedikit.
Putar sehingga adunan sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi karamel tadi.
Ketepikan.
Sediakan pula puding dengan cara mengisar semua bahan menggunakan blender.
Kacau hingga bercampur rata dan tapis bancuhan puding ke tengah-tengah loyang kek.
Panaskan ketuhar pada suhu 180'c selama 10 minit.
Bakar kek menggunakan kaedah BAIN MARIE.
Masukkan loyang yang berisi air panas ke dalam ketuhar kemudian letakkan loyang berisi kek di tengah-tengah loyang tersebut.
Bakar kek selama 45 minit sehingga masak. (kek @ puding tidak melekat pada lidi)