Tuesday, March 5, 2013

Udang goreng kunyit, biasa-biasa je....

Hari Ahad sudah, en suami dan anak2 p kenduri, mcik skrg ni kalau ada kenduri memang xpernah ikut sbb ye laa susahkan dengan hero kecik nie...nak makan pun xboleh. Jadik mcik masak laa simple2 untuk tekak makcik yang ekslusif nie, udang besor pemberian sahabat dari Sandakan dok ada lagi, kita buat laa goreng kunyit. Sedap woo cicah ngan cili kicap, potong bawang sikit. Tapi mcik dapat makan kulit ngan kepala je sbb hero tengah dan bongsu dah cekik dulu.....hu...hu...hu...

Lauk orang kampung lagi.....

 Jemput makan ya semua...

Menu mangkuk tingkat Selasa, 5 Mac 2013

 cendawan tumis
tomyam ayam
sup bebola ikan dan cendawan tiram
telur bungkus dan juga para pelakon tambahan, sambal belacan, ikan masin dan ulaman.

Lauk orang kampung...makan bawah pokok pisang enaknye, Ady temankan boley?

 kesian asam pedas tu dah xde kuah. Makan nasik ngan ayam goreng kunyit, ikan masin bulu ayam dan juga ulam kacang botor dan timun, sedapnya....

Menu mangkuk tingkat Isnin, 4 Mac 2013

 Lauk biasa aje, asam pedas ikan kembung
 pakchoy sos tiram 
dan ayam goreng kunyit. Pelengkapnya sambal belacan, ulam dan ikan masin

Ayam masak kicap simple

Ayam secukupnya disapu garam kunyit dan goreng 1/2 masak. Rencahnya, bawang merah, bwg putih dan halia kisar. bawang besar hiris dan cili api yang diketuk ikut suka. Kicap manis kipas udang, sos cili dan garam secukup rasa...dah siapp. Kalau nak letak sos tomato sikit pun takpe, masam manis rasanya.