Wednesday, April 25, 2018

Ketumbar Vietnam @ sawtooth

Inilah daun ketumbar Vietnam @ sawtooth leaves.
Mempunyai rasa dan aroma seperti daun ketumbar.
Banyak digunakan di dalam sup, tomyam dan juga dijadikan ulam.
Amat susah untuk ditemui di sesetengah tempat. Tetapi jika anda tinggal di bandar Nilai, herba ini boleh dibeli di pasar malam Taman Semarak.
Pokok ini senang ditanam tetapi siput amat menggemarinya. 
Setiap kali saya menyemai pokok ini di dalam pasu...setiap kali itu juga saya kecewa.
Akhir sekali...beli saja.

Sunchang ssamjang @ pes soya Korea

Inilah sos soya berperisa Korea @ Sunchang SSamjang.
boleh digunakan di dalam sup ataupun dijadikan sos celupan yang enak.

Sup lobak putih

 
 BAHAN-BAHAN :
500g lobak putih (buang kulit, hiris bulat)
1 biji tauhu (dadu kecil)
3 batang daun bawang (hiris)
6 helai ketumbar vietnam@sawtooth (hiris, jika suka)
1 Tbsp Sunchang ssamjang @ miso
3 ulas bawang putih (hiris)
2 Tbsp minyak
2 liter air tapis
garam laut 
2 Tbsp kicap cair
serbuk lada putih/serbuk lada hitam


BAHAN-BAHAN :
Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bawang putih sehingga wangi.
Masukkan lobak putih, air dan juga pes soya berperisa.
Masak sehingga lobak lembut menggunakan api sederhana.
Kemudian masukkan tauhu yang didadu kecil.
Perisakan dengan garam, kicap cair, serbuk lada. 
Setelah sebati rasanya dan sayur empuk, taburkan daun bawang dan juga daun sawtooth.
Matikan api dan sedia dihidangkan.


***Setiap kali menjalani rawatan di IKN, kami pasti akan dijamu nasi berlaukkan ayam @ ikan dan juga sayur lobak putih. Jika bukan sayur lobak putih, pastinya lobak merah @ bunga kobis.
Sayuran ini sentiasa ada di dalam menu memandangkan khasiatnya yang sangat bagus untuk pesakit KANSER. ***