Monday, August 8, 2016

ikan tongkol kukus masak kicap masam manis

 BAHAN-BAHAN :
6 keping ikan tongkol (rebus bersama sedikit air, garam kasar, gula dan asam keping)
3 ulas bawang putih (ketuk)
1 labu bawang besar (hiris)
1 tangkai cili hijau (hiris)
1 tbsp sos cili
kicap pekat manis secukup rasa
gula
sedikit air rebusan
minyak untuk menumis

 CARA-CARA :
Goreng ikan yang telah direbus sebentar. 
Ketepikan.
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bawang putih dan bahan hiris hingga layu.
Masukkan ikan, sos cili, kicap dan sedikit air rebusan.
Tambahkan gula secukup rasa.
Sedia diangkat dan dihidangkan.

Tumis jantung pisang dan hati pedal

 BAHAN-BAHAN :
1 biji jantung pisang (saiz kecil)
150g hati dan pedal ayam (hiris kecil, rebus)
1 tbsp sos tiram
sedikit kicap manis
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

DIKISAR :
1/2  labu bawang besar
1 ulas bawang putih
1 inci halia
sehiris nipis kunyit hidup
1 batang serai
6 tangkai cili api
1 tsp ketumbar biji

CARA-CARA :
Rebus jantung pisang bersama garam dan sedikit cuka.
Perah dan hiris nipis.
Ketepikan.
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bahan kisar sehingga wangi dan terbit minyak.
Masukkan hati pedal yang telah direbus.
Kemudian tambahkan jantung pisang dan semua bahan lain. 
Masak hingga sebati dan perasakan secukupnya.
Sedia dihidangkan bersama nasi panas dan bahan pelengkap.

Biskut cornflakes choc rice


 BAHAN-BAHAN :
250g mentega
80 g gula aising
secubit garam
175g tepung naik sendiri
150g tepung gandum
1/2 tsp baking soda
1/2 tbsp serbuk koko
50g cornflakes (ramas kasar)
50g kepingan badam (sangai)
80g coklat urai @choc chips
sedikit cornflakes utk hiasan (ramas)

CARA-CARA :
Pukul mentega bersama gula aising dan secubit garam hingga gebu.
Masukkan bahan-bahan lain dan gaul sebati.
Bulat-bulatkan dan golek ke dalam cornflakes yang telah di ramas kasar.
Bakar di dalam ketuhar sehingga garing.