Monday, September 26, 2011

Nasi goreng belacan

BAHAN-BAHAN :

  • 1 pinggan nasi 
  • sedikit isi ikan tenggiri jeruk (didadu)
  • 10 biji cili api + 2 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih + sebesar ibu jari belacan (dikisar)
  • 8 biji sweet peas (dihiris serong)
  • sedikit garam dan serbuk perasa
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar hingga wangi dan garing tambahkan ikan masin, kacau rata.
  • Masukkan nasi dan goreng lagi, tambahkan sayur dan perasa. Sebelum memasukkan garam rasa dahulu.
  • Enak dihidangkan bersama keropok goreng.

Kailan ikan masin

BAHAN-BAHANNYA :

  • 3 pokok kailan (dipotong kecil)
  • 8 ulas bawang putih (diketuk)
  • 2 biji cili merah (dihiris)
  • 1 keping ikan tenggiri jeruk (didadu)
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak di dalam kuali, goreng ikan masin sehingga garing. Masukkan bawang yang telah diketuk dan masak lagi hingga wangi. Kemudian masukkan sayur dan bahan lain.
  • Jika agak kering bolehlah dimasukkan sedikit air. Jika kurang masin bolehlah tambahkan sedikit garam.
  • Angkat dan sedia dihidangkan.