Sunday, September 8, 2013

Nasi ghee






 BAHAN-BAHAN :
4 c basmati (rendam 1/2 jam)
5 1/2 c air
2 tbsp ghee (minyak sapi)
2 ulas bawang putih (mayang)
1 labu bawang besar (mayang)
2 inci halia (mayang)
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum cengkih
4 biji pelaga
1 tangkai cabai jawa
1 tbsp sunquick
3 tsp garam
1/2 tbsp pati ayam
1 tin kacang peas
3 helai daun pandan 

CARA :

 Panaskan minyak sapi di dalam periuk dan masukkan daun pandan rempah tumis dan juga bahan mayang. Masak hingga terbit bau.

 tambahkan beras yang telah direndam

 gaul rata

 tuangkan air

 tambahkan garam dan serbuk pati ayam.

 masak 

 hingga mendidih dan masukkan juga sunquick.

 setelah nasi kering masukkan pula kacang peas jika suka
 gaul rata dan tunggu hingga nasi tanak.

p/s makcik terambik beras siam.....sebab tu nasi xpanjang-panjang.....khayal punya pasal.