Friday, July 24, 2015

Laksa Kelantan


  BAHAN-BAHAN :
1 paket laksa kampung (rendam semalaman dan rebus @kukus sehingga lembut)


 BAHAN KUAH :
3 ekor ikan selayang saiz besar (direbus bersama asam keping dan garam)
2 labu bawang besar
1 inci halia
1 ulas bawang putih
1 tbsp serbuk lada hitam
1 keping asam gelugur
santan segar secukupnya
**jika menggunakan santan kotak, masukkan air secukupnya sahaja

 BAHAN KERABU :
bunga kantan, daun kesum,kobis, kacang panjang (dimayang halus)
tauge jika ada
CARA MENYEDIAKAN KUAH :
Ambil isi ikan dan kisar bersama bahan utk kuah.
Mesin juga tulang ikan dan kemudian tapis,
Masukkan kedalam periuk bersama-sama santan dan air secukupnya.
Bubuh asam keping, garam dan juga gula.
Renihkan di atas api sederhana.
Masak sehingga kuah agak pekat. Kuah laksa lemak mesti ada rasa sedikit manis.
 Sajikan bersama sambal belacan cili kering