Friday, June 29, 2012

Sup daging ringkas

 BAHAN-BAHAN :
400 g daging
1 bungkus rempah sup tulang
1 1/2 sdb halia kisar
1 1/2 sdb bawang merah kisar
1/2 sdb bawang putih kisar
1 sdk lada hitam (diketuk)
4 gelas air
1 batang karot
3 biji kentang
daun sup & daun bawang
jus limau kasturi secukupnya
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis bahan kisar sehingga garing dan terbit bau.
Kemudian tuangkan air, tambahkan daging dan masukkan juga sup bunjut.
Biarkan mendidih.
Masak sehingga daging lembut.
Setelah itu masukkan juga ubi kentang dan lobak merah yang telah dihiris.
Tambahkan lada hitam dan masak sehingga kentang empuk.
Perasakan dengan garam secukupnya.
Sebelum dihidangkan taburkan daun sup dan daun bawang.
Jika suka bolehlah diperahkan jus limau kasturi mengikut citarasa.

Ikan gerut 3 rasa

BAHAN-BAHAN :

  • 2 ekor ikan gerut (disapu garam kunyit dan digoreng)
  • 5 ulas bawang putih (diketuk)
  • 1 sdb halia kisar
  • 1 labu bawang besar (dihiris)
  • 1 genggam cili api (ditumbuk)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 1 batang bunga kantan (dimayang halus)
  • 1 biji tomato (dipotong baji)
  • secukupnya sos ikan
  • 2 sdb sos cili thai
  • sedikit air
  • minyak untuk menumis
CARA :

  1. Panaskan secukupnya minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih, serai, bawang besar, halia kisar dan cili api hingga garing dan naik bau.
  2. Masukkan sos cili thai, bunga kantan dan juga tomato. Tambahkan sos ikan dan juga sedikit air. Sebatikan rasanya.
  3. Setelah tomato agak lembut bolehlah dimatikan api.
  4. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas.