Tuesday, April 18, 2017

Kuih bakar @ Bengkang

  
BAHAN-BAHAN :
10 helai daun pandan
 1 C air (250ml )
6 C santan 
6 biji telur
3 C tepung gandum
1 C gula 
1/2 C marjerin
sedikit garam
1 tsp pewarna hijau (jika suka)
sedikit bijan untuk tabur (jika suka)
**guna C bersukatan 250ml**


CARA-CARA :
Kisar daun pandan bersama 250ml air sehingga hancur.
Tapis. Ketepikan.
Kemudian kisar gula, telur, tepung, marjerin dan juga santan sehingga hancur.
Tapis dan masukkan ke dalam periuk.
Tuangkan air pandan, titiskan pewarna hijau dan masukkan sedikit garam.
Masak di atas dapur sekejap sehingga naik wap.
Kemudian alihkan adunan ke dalam loyang yang telah dilengser marjerin.
Masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
Bakar kuih selama 10 minit.
Taburkan bijan dan bakar sehingga kuih masak sempurna dan garing.