Tuesday, March 21, 2017

Dada Ayam Gulung

4 keping dada ayam tanpa tulang (ketuk nipis)
secukupnya beef pastrami untuk inti
putik jagung, lobak merah, brokoli kukus
sedikit mentega

BAHAN PERAP :
1/2 tsp serbuk bawang putih
1 Tbsp sos Lea n Perrins
garam secukup rasa
1 tsp smoked paprika
1 tsp daun rosemary kering
serbuk lada hitam mengikut citarasa
1 tsp serbuk pati ayam

CARA0-CARA :
Gaul dada ayam yang telah diketuk dengan bahan perap.
Susun pastrami di tengah-tengah dan gulung dada ayam.
Sematkan dengan lidi dan perap sekurang-kurangnya 1/2 jam. 
Lebih enak jika dibiarkan semalaman.
Panaskan kuali leper dengan sedikit mentega.
Layurkan dada ayam sebentar sehingga keperangan.
Panaskan ketuhar dan panggang dada ayam di dalam ketuhar sehingga masak tetapi masih berjus.
Susun dada ayam ke dalam pinggan dan tutup dengan aluminium foil supaya lembap.
Masukkan sedikit air ke dalam loyang pemanggang yang berisi kuah ayam.
Kacau sebentar di atas dapur dan jika perlu boleh pekatkan kuah dengan sedikit tepung jagung.
Perasakan dengan lada hitam, madu dan stok ayam secukupnya.
Hiris dada ayam dan bolehlah dihidangkan bersama sayuran kukus dan curahkan kuah lada hitam di atasnya. Sedia dihidangkan.