Thursday, March 22, 2018

Jus epal & tembikai

 BAHAN-BAHAN :
2 biji epal hijau
3 gelas tembikai dadu
2 biji tomato masak
800ml air tapis ph alkali


CARA-CARA:
Kisar epal hijau bersama tomato dan air sehingga hancur.
Tapis. 
Masukkan tembikai ke dalam blender bersama jus yang telah ditapis.
Kisar sekali lagi.
Tuangkan jus ke dalam gelas dan sedia dihidangkan.

Kuih siput

 BAHAN-BAHAN :
250g tepung gandum
2 Tbsp tepung beras (membumbung)
100ml santan KARA (1/2 kotak)
2 Tbsp minyak jagung
1 biji telur A
1 Tbsp serbuk pati ayam
2 Tbsp daun kari (hiris)
2 Tbsp serbuk kari daging BABA'S (membumbung)
25ml air
minyak untuk menggoreng


CARA-CARA : 
 Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk besar.
Uli sehingga bercampur rata.
Bulatkan kecil-kecil dan gelekkan di atas acuan siput.
Ketepikan.
 Tuangkan secukupnya minyak untuk menggoreng terendam.Masukkan siput dan barulah dinyalakan api.
Goreng sehingga siput timbul dan keperangan.
Matikan api dan masukkan siput barulah dinyalakan api kembali.
Tos siput dan sedia dikunyah sambil menonton tv.