Friday, January 19, 2018

Kerang rebus

 BAHAN-BAHAN :
1kg kerang 
5 tangkai cili api
2 batang serai (ketuk)
1 helai daun kunyit (carik)
sedikit air asam jawa
sedikit garam
air separas kerang

 CARA-CARA :
Rendam kerang bersama cili api yang telah dibuang tangkai selama sejam.
Cuci bersih kerang dan masukkan ke dalam periuk.
Tuangkan air separas kerang dan masukkan bahan-bahan lain.
Didihkan di atas api sederhana sehingga kulit kerang terbuka sendiri.
Matikan api dan sedia dihidangkan bersama sos pilihan.

***TUJUAN MEMASUKKAN CILI KE DALAM AIR RENDAMAN KERANG ADALAH UNTUK MENGELUARKAN SEMUA PASIR DAN SELUT.  BOLEH JUGA DIRENDAM BERSAMA AIR BERCAMPUR SEDIKIT GARAM***

Kerabu beko

 
 BAHAN-BAHAN :
1 biji buah beko (celur, hiris nipis)
2 kuntum bunga kantan (hiris halus)
4 tangkai daun kesum (ambil daun hiris halus)
6 tangkai cili api (hiris)
1 labu bawang besar (belah 4, hiris)
1/2 kotak santan KARA + 1/2 cawan air
jus limau kasturi, cuka, garam, gula

DITUMBUK :
10 tangkai cili api
1/2 tsp lada hitam
2 ekor ikan kembung bakar @ kukus 
sedikit belacan bakar
2 Tbsp kelapa parut putih


CARA-CARA :
Masukkan santan, air dan juga bahan tumbuk ke dalam periuk.
Didihkan sebentar sehingga naik wap.
Matikan api.
Masukkan buah beko, bahan hiris dan perasakan secukupnya.
Gaul sebati.
Sedia dihidangkan bersama nasi, ikan rebus goreng dan sambal belacan.