Tuesday, March 14, 2017

Daging Masak Kari Pole


 BAHAN-BAHAN :
500g daging (hiris nipis)
1 tbsp halba campur
5 tangkai daun kari
1 tsp serbuk ketumbar
1 tsp serbuk jintan manis
1 tsp serbuk jintan putih
1 tsp serbuk kaskas
1/2 c sos tomato
1 gelas air
2 tomato (belah 6)
1 biji terung (hiris serong)
garam/gula
minyak untuk menumis

DIKISAR :
3 labu bawang besar (saiz kecil)
segenggam cili kering (rebus)
3 ulas bawang putih
2 cm halia

CARA-CARA :
 Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis halba campur bersama daun kari.
Masukkan bahan kisar bersama serbuk ketumbar, jintan manis, jintan putih dan kas-kas.
Biarkan garing seketika.
Kemudian masukkan daging, sos tomato dan juga air.
Renihkan sehingga daging empuk.
Tambah air jika perlu.
Masukkan terung dan masak sehingga terung lembut.
Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Akhir sekali masukkan tomato yang telah dibelah.
Kacau sebati dan bolehlah dihidangkan bersama nasi @ roti.

Kerabu Ayam

 BAHAN-BAHAN :
1 ketul dada ayam (rebus bersama sedikit garam, carik isi)
1/2 batang lobak merah (hiris batang mancis)
1/2 batang timun Jepun (hiris batang mancis)
3 tangkai cili api @ lebih (hiris)
1 labu bawang besar (hiris)
2 tbsp gula halus
1 tbsp sos ikan
garam secukup rasa
jus limau secukupnya

CARA-CARA :
 Di dalam mangkuk, campurkan semua bahan dan gaul rata.
Sebatikan rasanya dan sedia dihidangkan bersama nasi @ dimakan begitu sahaja.