Tuesday, March 6, 2018

Sambal sardin pedas

 BAHAN-BAHAN :
1 tin sardin DUCHEF (230g)
1 biji ubi kentang saiz besar (hiris nipis, goreng)
5 biji belimbing buluh (belah 2)
2 helai daun limau purut (carik)
1 Tbsp sos tiram
1 Tbsp gula pasir (rata)
garam jika perlu
sedikit air
minyak untuk menumis

BAHAN KISAR :
1 labu bawang besar sederhana
3 ulas bawang putih
5 tangkai cili api
1 tangkai cili merah
1 biji tomato masak


 CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bahan kisar sehingga wangi dan terbit minyak.
Masukkan kuah sardin dan juga sos tiram.
Gaul rata.
Tambahkan sedikit air.
Kemudian masukkan ikan sardin, belimbing, daun limau purut dan juga kentang goreng.
Masak sehingga belimbing lembut.
Tambahkan gula dan rasa kuahnya.
Masukkan garam jika perlu.
Setelah agak sebati dan kuah pekat bolehlah dimatikan api.