Wednesday, August 6, 2014

Lamb chop dalam sos

 Lamb chop ni makcik masak guna pressure cooker. 45 minit gerenti siap.

BAHAN-BAHAN :
2 paket lamb chop (lebih kurang rm30)
3 tbsp sos tomato kimball
2 tbsp madu
3 tbsp sos tiram nona
2 tbsp sos lada hitam
sedikit mixed herbs
garam secukup rasa
1 cawan air
1 tbsp tepung jagung

 CARA-CARA :
Masukkan semua bahan kecuali tepung jagung ke dalam periuk tekanan. 
Gunakan high pressure selama 45 minit.
Off kan fungsi HIGH PRESSURE dan lepaskan tekanan.
Keluarkan chop kambing dan susun ke dalam pinggan.
Satukan tepung jagung bersama sedikit air.
Off kan fungsi HP dan gunakan mod STIR FRY.
Tuangkan bancuhan ke dalam kuah.
Kacau sebentar dan tuangkan ke atas chop tadi.
Enak dicicah bersama roti perancis.

Sos spaghetti ala Nasya

 BAHAN-BAHAN :
5 keping daging burger Ramly (dihancurkan)
1 labu bawang holland (bawang besar kuning)
1 tin sederhana pati tomato Duchef
1 tin cendawan
1 biji cili benggala (jika suka)
lada hitam, mixed herbs dan daun bay
sedikit air
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang yang didadu sehingga layu.
Masukkan daging dan kacau sebentar.
Tuangkan pati tomato dan sedikit air. 
Tambahkan lada hitam tumbuk, sedikit mixed herbs dan sehelai daun bay.
Masukkan juga cendawan dan lada benggala. 
Renihkan di atas api sederhana sambil dikacau selalu.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Sedia dihidangkan bersama spaghetti @ dicicah bersama roti......

Siakap stim limau

 Resepi biasa saja...xrekod pun. Main agak2 aje ye.
yang penting cukup masam manisnya. Makcik letak cili api banyak2, bawang putih, serai, garam, gula,dan jus limau. Makcik taruk jus limau kasturi fresh from my garden. Ewwahhhhh.
Xpedas xsedap tau.