JANGAN TERLALU KERAP MAKAN DI KEDAI
Sabda Rasulullah s.a.w. yang maksudnya:
"Amalan makan dan minum di pasar adalah sesuatu yang merendahkan martabat."
(Riwayat al-Dailami)
1 ekor noi (sotong katak) saiz sederhana (dipotong panjang)
1 ikat sawi jepun
10 biji tomato ceri (dibelah 2)
sedikit sos tiram
garam dan perasa jika suka
minyak untuk menumis
DITUMBUK :
2 biji cili merah
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci belacan
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan yang ditumbuk hingga wangi dan garing. Kemudian masukkan noi (gunakan api besar untuk mengeringkan air noi), kacau selalu agar tidak hangit.
Setelah noi masak, tambahkan sayur dan bahan perasa. Kacau rata. Sebelum diangkat masukkan tomato ceri dan segera tutupkan api agar tomato kekal rangup. Sedia dihidangkan bersama nasi putih.
bendi jika suka (lebih sedap jika menggunakan nenas tapi Nasya xberani lagi nak makan)
DIKISAR :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
CARA-CARA :
Panaskan minyak secukupnya untuk menumis. Tumis bahan yang dikisar hingga garing bersama serbuk kari dan juga serbuk cili. Masukkan sedikit air dan masak hingga pecah minyak.
Tambahkan santan dan tunggu hingga santan mendidih. Setelah itu bolehlah masukkan ketam, asam keping dan juga bahan perasa.
Setelah kuah agak pekat dan ketam masak bolehlah masukkan bendi dan cili. Terus tutup api supaya bendi tidak lembik. Enak diratah begitu saja atau dicicah dengan roti.