Friday, October 6, 2017

Makaroni goreng

 BAHAN-BAHAN :
1 paket makaroni (rebus separuh masak dan toskan)
1 tin sos spaghetti prego tomato, basil & bawang putih (300g)
4 ulas bawang merah (tumbuk)
8 ulas bawang putih (tumbuk)
1 Tbsp cili boh Puteri
secubit belacan
1 paket daging kisar Ramly
1 Tbsp sos tiram
2 biji kapsikum (dadu)
garam/gula
minyak kelapa untuk menumis


CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bahan tumbuk sehingga wangi.
Masukkan cili boh dan belacan, goreng sehingga terbit minyak.
Kemudian masukkan daging kisar dan masak sehingga daging kecut.
Tuangkan sos Prego dan masukkan juga sos tiram.
Masak hingga mendidih.
Setelah itu masukkan makaroni yang telah ditos.
Goreng sehingga makaroni lembut.
Tambahkan kapsikum dadu, gaul rata.
Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Sedia dihidangkan.

Sotong masak kicap

 BAHAN-BAHAN :
10 ekor sotong bersama dakwat
2 Tbsp cili boh Puteri
1 labu bawang besar (hiris)
1 tangkai cili merah (hiris)
1 biji tomato (belah 6)
100ml kicap lemak manis kipas udang
200ml air
2 tangkai daun kari
garam/gula jika perlu
minyak kelapa untuk menumis
***jika menggunakan cili kisar, masukkan sedikit air asam jawa***

BAHAN KISAR :
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia

CARA-CARA :
 Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis bahan kisar dan daun kari sehingga garing dan terbit bau.
Masukkan cili boh dan masak lagi sehingga terbit minyak.
Tuangkan kicap dan air masak sehingga mendidih.
Setelah mendidih, tambahkan sotong, tomato dan bahan hiris.
Masak sehingga sotong kecut.
Rasa dahulu sebelum memasukkan bahan perasa.
Matikan api dan sedia dinikmati bersama nasi dan pelengkap.