Saturday, February 3, 2018

Lepat pisang

 BAHAN-BAHAN :
500g pisang awak masak ranum 
200g gula pasir
sedikit garam
1 cawan air
200g tepung gandum
daun pisang secukupnya 

BAHAN INTI :
kelapa parut putih secukupnya
sedikit garam

CARA-CARA :
Lap daun pisang dengan kain lembap yang bersih.
Layurkan di atas api dan potong mengikut saiz yang dikehendaki.
Ketepikan.
Kisar pisang bersama air dan gula.
Masukkan bancuhan ke dalam mangkuk berisi tepung.
Tambahkan sedikit garam.
Gaul bancuhan rata-rata.
Sementara itu campurkan kelapa parut bersama garam dan ketepikan untuk intinya.
Panaskan periuk pengukus dan ketepikan.
Ambil daun pisang yang telah dilayur, masukkan 1 Tbsp bancuhan pisang.
Letakkan sedikit kelapa parut ditengahnya dan tutup dengan 1 Tbsp bancuhan.
lipat daun pisang.
Ulang langkah sehingga habis adunan.
Kukus lepat selama 30minit @ sehingga masak.
Sedia dihidangkan untuk minum petang.

Tumis peria dan kacang panjang

 BAHAN-BAHAN :
1 biji peria katak (belah 2, hiris)
5 tangkai kacang panjang (hiris serong 2cm)
1 tangkai cili merah (hiris serong)
1 keping kek ikan (hiris)
3 ulas bawang merah (hiris)
1 ulas bawang putih (hiris)
1 tsp sos tiram
garam bukit/gula
minyak untuk menumis

CARA-CARA :
 Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bawang sehingga layu.
Masukkan kek ikan, kacang panjang, cili dan juga peria.
Gaul rata.
Tambahkan sos tiram, garam dan secubit gula jika suka.
Kacau rata-rata.
Matikan api dan sedia dihidangkan bersama nasi.