JANGAN TERLALU KERAP MAKAN DI KEDAI
Sabda Rasulullah s.a.w. yang maksudnya:
"Amalan makan dan minum di pasar adalah sesuatu yang merendahkan martabat."
(Riwayat al-Dailami)
5 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih + 2 cm halia (ditumbuk)
sedikit rempah tumis
1 sdb serbuk cili + 4 sdb serbuk kari (jadikan pes)
400 gm isi kerang
400 gm udang
1 bungkus kecil bebola ikan
2 keping fucuk (patahkan)
taupok secukupnya
santan secukupnya
sedikit asam gelugur
garam secukup rasa
sayur pak choy (dicelur)
tauge, d.sup, d.bawang
telur rebus
2 ketul tauhu goreng (hiris nipis)
limau nipis dan sedikit sambal belacan goreng jika suka
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Tumiskan bahan tumbuk bersama rempah tumis hingga wangi. Masukkan pes kari yang telah dicampurkan bersama serbuk cili, masak hingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan bahan yang telah ditumis tadi ke dalam periuk berisi tulang ayam. Tambahkan kerang, udang, bebola ikan dan fucuk tauhu. Biarkan mendidih, kemudian tuangkan santan dan jangan lupa untuk memasukkan taupok. Setelah itu, masukkan asam keping dan juga garam secukup rasa.
Kacau rata. Sedia dihidangkan bersama bihun dan bahan-bahan sampingan.
4 ulas bawang merah + 3 ulas bawang putih + 1 sdb udang kering (ditumbuk)
1 sdb cili boh
1 sdb pes tomyam knorr
sedikit isi ayam
sedikit jejari ketam (potong 3)
sedikit kobis dan daun kucai
sedikit garam dan kicap manis
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi dan garing. Masukkan cili boh dan pes tomyam,kacau rata. Tambahkan isi ayam, jejari ketam, kobis. Masukkan bihun dan bahan perasa. Jika bihun masih keras, masukkan sedikit air. Tambahkan daun kucai dan juga kicap manis. Kacau lagi hingga sebati. Bolehlah diangkat dan hidangkan bersama dengan cili potong.
400 gm ekor lembu (direbus bersama sebatang sudu sehingga lembut)
1 bunjut sup tulang
4 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih (mayang halus)
3 cm halia (ketuk)
sebatang serai (ketuk)
1 biji tomato (belah 2, potong nipis)
jus limau secukupnya
sedikit garam dan serbuk perasa
daun sup dan daun bawang
cili api
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Masukkan sup bunjut, serai dan halia ke dalam periuk sup. Didihkan sekali lagi sehingga ekor betul-betul lembut. Sementara itu, di dalam kuali yang berasingan panaskan minyak dan goreng bawang sehingga garing masukkan sedikit garam.
Perasakan sup secukupnya. Sebelum mematikan api masukkan bawang goreng dan tutup periuk cepat-cepat agar sup kekal harum. Angkat dan taburkan daun sup dan daun bawang, tomato hiris, cili api yang diketuk dan perahkan jus limau. Sedia dihidangkan.