Monday, March 6, 2017

Kek Kopi

 BAHAN-BAHAN :
130g tepung berserbuk penaik
100g gula kastor
2 biji telur A
80g mentega
4 tbsp susu segar perisa coklat
2 tbsp serbuk Nescafe
secubit garam

CARA-CARA :
 Ayak tepung kek bersama serbuk Nescafe dan garam halus.
Ketepikan.
Di dalam mangkuk pengadun, pukul mentega bersama gula kastor sehingga kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji.
Pukul lagi sehingga gebu.
Tambahkan bahan ayak sesudu demi sesudu berselang seli dengan susu segar.
Kaup balik sehingga rata.
Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah dilengserkan dengan marjerin.
Masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
Bakar sehingga masak.
Sedia dihidangkan untuk minum petang.

Dada Ayam Panggang Berkrim

 BAHAN-BAHAN :
4 keping dada ayam
1 tsp thyme kering
1 tsp serbuk lada hitam
1 tbsp mentega
garam
1 sachet sup krim ayam segera Campbells
2 keping keju cheddar
1 c air panas
hirisan kapsikum secukupnya
makaroni yang telah direbus secukupnya

 CARA-CARA:
 Lumur dada ayam bersama thyme, lada hitam dan sedikit garam.
Panggang sebentar di atas kuali yang telah dipanaskan dengan mentega.
Ketepikan.
Di dalam kaserol, tuangkan 1 c air panas bersama sup krim ayam.
Gaul sehingga tidak berketul.
Masukkan hirisan keju, kapsikum dan susun dada ayam.
Perasakan secukupnya.
Bakar di dalam ketuhar sehingga ayam masak sepenuhnya.
Sedia dimakan begitu sahaja @ dinikmati bersama makaroni rebus.