Wednesday, March 14, 2018

Bihun sup bebola ikan

 BAHAN-BAHAN :
200g bihun FAIZA (1/2 paket, celur &tos)
100g kangkung
250g ayam (potong kecil)
20 biji bebola ikan
1 Tbsp bawang putih cincang
1 liter air
30ml kicap cair
1 Tbsp sos tiram
15ml sos ikan
1 Tbsp sos cili
serbuk lada hitam/ serbuk lada putih
1 tsp garam bukit
sedikit minyak untuk menumis


CARA-CARA :
Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bawang putih sehingga wangi.
Masukkan ayam dan air.
Masak sehingga kuah mendidih.
Tambahkan sos-sos, bebola ikan dan juga kicap cair.
Perasakan dengan garam dan juga serbuk lada hitam/putih secukupnya.
Akhir sekali masukkan kangkung yang telah disiang bersih.
Setelah kangkung lembut bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Enak dinikmati bersama cili potong dan perahan limau kasturi.