Thursday, April 25, 2013

Ayam kicap pedas manis





 BAHAN-BAHAN :

  • 600 gm ayam 
  • 2 biji kentang (potong baji)
  • 1 labu bawang besar (hiris)
  • 1 labu bawang besar + 3 ulas bawang putih (kisar)
  • 3 tbsp cili kisar
  • 1/2 tbsp halia kisar
  • 1 biji tomato (potong baji)
  •  1 tangkai cili merah (hiris)
  • 1 senduk kicap manis cap kipas udang
  • 1 cawan air
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis

CARA -CARA :

 Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali, goreng kentang sehingga empuk. Angkat dan ketepikan

 kemudian lumurkan ayam bersama sedikit garam dan goreng 1/2 masak. Ketepikan

 di dalam kuali yang lain, masukkan sedikit minyak gorengan dan tumis bahan kisar hingga wangi

 dan garing

 masukkan ayam yang digoreng tadi dan gaul rata

 tambahkan air

 dan juga kicap manis. Masak hingga mendidih. Tambahkan garam secukup rasa. Jika ingin lebih manis boleh masukkan sedikit gula

 kemudian masukkan kentang dan bahan hiris. Gaul sebati.

 masukkan tomato dan masak hingga kuah pekat.
sedia dihidangkan.