Tuesday, October 18, 2011

Sup udang dan kobis

BAHAN-BAHAN :
  • 1 mangkuk udang saiz sederhana
  • 1/4 biji kobis (dipotong kecil)
  • 1/2 batang karot (dihiris serong)
  • 1 biji kentang (potong 6)
  • sedikit daun sup dan daun bawang
  • 1 inci halia + 2 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • sedikit minyak bijan, kicap cair, sedikit sos tiram, lada sulah dan serbuk pati ayam
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak, tumis bahan hiris hingga wangi. Masukkan air, kentang dan udang. Masak hingga mendidih dan kentang empuk. Tambahkan karot, kobis dan juga bahan perasa. Setelah sayur sedikit layu bolehlah matikan api.



Sotong goreng kari

BAHAN-BAHAN :

  • 10 ekor sotong sederhana (dibersihkan dan dipotong bulat)
  • 1 labu bawang besar + 1 biji cili hijau (dihiris)
  • 1 inci halia + 4 ulas bawang merah + 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 sdb serbuk kari ikan
  • sedikit sos tiram
  • 7 biji cili api (diketuk)
  • garam dan perasa secukupnya
  • sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA  :

  • Panaskan minyak. Tumis bahan yang ditumbuk sehingga garing. Masukkan rempah kari dan sotong, masak di atas api yang besar hingga sotong kecut dan rempah keluar minyak.
  • Masukkan garam, sos tiram dan juga bahan yang dihiris. Sebelum ditutup apinya masukkan cili api yang telah diketuk. 
  • Sedia dihidangkan bersama nasi panas.

Sup kentang bebola ikan

BAHAN-BAHAN :

  • 5 biji kentang (dipotong 4)
  • 1 batang saderi (dipotong kecil)
  • 1 paket fishball
  • sedikit fucuk tauhu (direndam sebentar, ditoskan)
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • sedikit daun sup dan daun bawang (untuk tabur)
  • air secukupnya
  • sedikit minyak untuk menumis
  • garam dan serbuk pati ayam secukup rasa
DITUMBUK :

  • 2 cm halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 ulas bawang merah
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak, tumis bahan yang ditumbuk sehingga wangi. Masukkan air, ubi kentang dan sup bunjut. Masak lagi hingga mendidih dan kentang empuk.
  • Setelah itu bolehlah ditambah bahan lain. Jika suka pedas boleh taburkan sedikit serbuk lada sulah secukup rasa. Sebelum menghidang taburkan sedikit daun sup dan daun bawang.
  • Sedia dihidangkan untuk anak-anak kecil.