BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan merah sederhana
5 sdb cili kisar
1 sdb halia kisar
1 inci kunyit (kisar)
1 sdb bawang putih kisar
3 sdb bawang merah kisar
sedikit halba
3 batang serai (ketuk)
2 batang bunga kantan (belah 2)
secekak daun kesum
3 helai daun limau purut (dicarik)
belacan bakar sebesar ibu jari
segenggam asam jawa (dicampur bersama air secukupnya)
1 biji tomato (belah 4)
terung dan bendi secukupnya
garam dan gula secukup rasa
sedikit serbuk pati ayam
minyak untuk menumis
CARA :
Panaskan minyak secukupnya, tumis halba sebentar hingga wangi.
Masukkan bahan kisar, belacan dan serai, masak hingga terbit minyak dan hilang bau cili.
Tambahkan air asam dan air secukupnya untuk kuah. Biarkan mendidih.
Kemudian masukkan ikan, bunga kantan, daun kesum dan juga daun limau purut. Tunggu hingga menggelegak.
Tambahkan bahan untuk perasa dan juga sayur-sayuran.
Rasa asam garamnya. Setelah berpuashati bolehlah matikan api dan sedia dihidangkan bersama nasi panas atau roti.
BAHAN-BAHAN :
2 biji petola (disiang dan potong serong)
3 ulas bawang putih (ketuk)
1/2 biji bawang besar (mayang)
1 biji cili merah (hiris)
2 biji telur
sos tiram dan garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
CARA :
Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
Masukkan telur dan kacau hingga telur berketul.
Tambahkan petola, cili dan bahan perasa.
Masak hingga lembut.
Sedia dihidangkan.