Monday, January 22, 2018

Sambal belimbing buluh basah

 
 BAHAN-BAHAN :
20 biji belimbing buluh (rebus 1 jam di dalam periuk vision)
10 tangkai cili api
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 Tbsp ikan bilis (cuci)
2Tbsp minyak 
garam bukit/gula
 CARA-CARA :
 
 Cincang @ tumbuk cili, ikan bilis, dan juga bawang.
   belimbing yang telah direbus 1jam
 panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan cincang
tumis sehingga wangi
 masukkan belimbing dan gaul rata
  masak sehingga sambal pekat dan perasakan secukupnya
Enak dinikmati bersama ikan goreng, ulam timun dan nasi panas.

Mi ladna

BAHAN-BAHAN :
2 paket mi kuning (900g)
1 labu bawang putih (ketuk)
1 Tbsp lada putih (tumbuk)
1 mangkuk sederhana isi ayam dadu
3 ekor sotong (buang dakwat, hiris bulat)
20 ekor udang sederhana
250g kobis bunga
1 batang lobak merah (potong julienne)
1/2 batang celery (hiris serong)
10 tangkai cendawan shitake segar (hiris nipis)
1 pokok kailan (hiris nipis batang)
1 paket bebola ikan (belah 3)
daun sup/daun bawang (hiris)
limau kasturi (untuk menghidang)
cili potong + kicap cair (untuk menghidang)
100ml kicap cair
150ml sos tiram Nona
1/2 ketul kiub ayam
2 liter air bertapis
5 Tbsp tepung jagung
garam bukit
minyak untuk menumis

CARA-CARA :
Basuh mi di bawah air mengalir.
Celur mi sebentar dan ketepikan.
Untuk menyediakan kuahnya masukkan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumiskan bawang putih sehingga wangi.
Masukkan isi ayam dan masak sehingga ayam kecut.
Kemudian masukkan air dan masak sehingga mendidih.
Masukkan pula lobak merah, celery, batang kailan, cendawan dan kobis bunga.
Tuangkan sos tiram, kicap cair dan masukkan juga kiub ayam.
Kacau sebati.
Setelah bunga kobis lembut masukkan sotong, udang, bebola ikan dan juga daun kailan.
Bancuh tepung jagung bersama sedikit air dan tuangkan ke dalam kuah.
Gaul dan perasakan dengan garam secukup rasa.
Matikan api.
Untuk menghidang masukkan sedikit mi ke dalam mangkuk.
Curahkan kuah dan taburkan hirisan daun sup dan daun bawang.
Perahkan sedikit jus limau dan enak dinikmati bersama cili potong.