Thursday, March 2, 2017

Cokodok Ubi Kayu

 BAHAN-BAHAN :
2 ketul sederhana ubi kayu rebus (lecek)
1 1/2 c tepung gandum
1 biji telur
1/2 tsp ragi mauripan
2 tangkai cili hijau (hiris)
1/2 labu bawang besar (dadu)
1 tbsp ikan bilis
sedikit air
garam / gula secukup rasa
minyak untuk menggoreng


CARA-CARA :
Bancuh semua bahan dan ketepikan 20 minit.
Panaskan minyak untuk menggoreng terendam dan sudukan adunan sedikit demi sedikit.
Goreng sehingga keemasan.
Enak dihidangkan bersama sos cili @ sambal tumis.



Kari kambing mentega kacang

   
 BAHAN-BAHAN :
500g daging kambing bertulang (rebus empuk)
2 tbsp serbuk kari daging +1/3 tbsp serbuk jintan putih (pes)
2 biji tomato (dadu)
2 biji kentang (dadu)
mentega kacang (ikut citarasa)
1 c yogurt
1 pokok ketumbar (jika suka)
2 c air rebusan @ air
minyak untuk menumis

DIHIRIS HALUS :
2 labu bawang besar (saiz kecil)
1 ulas bawang putih
2 inci halia

REMPAH TUMIS :
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji pelaga
6 kuntum cengkih

 CARA-CARA :
 Panaskan minyak dan tumis rempah sehingga harum.
 masukkan bahan hiris. Kacau  sehingga layu.
 
 masukkan serbuk kari dan jintan putih yang telah dicampurkan bersama sedikit air. Masak sehingga rempah terbit minyak.
 kemudian masukkan pula daging yang telah direbus terlebih dahulu
 tambahkan juga kentang dan juga batang ketumbar bersama akarnya.
 Gaul sebati 
 tambah air rebusan dan didihkan sehingga kentang empuk
 kemudian masukkan pula tomato dadu dan juga mentega kacang
 renihkan
 tuangkan yogurt dan perasakan secukupnya.
 Sedia dihidangkan bersama roti @ nasi.


Ayam goreng kurma

 BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam (potong kecil)
1 tsp serbuk kunyit
2 tbsp sos tiram nona
5 biji kurma (buang kulit, kisar)
1 labu bawang besar (hiris)
2 tangkai cili hijau (hiris)
garam secukup rasa
sedikit madu (jika suka)
minyak untuk menumis

CARA-CARA:
 Panaskan kuali dan tuangkan sedikit minyak untuk menumis.
Masukkan ayam yang telah dipotong kecil dan masak sehingga ayam kecut.
Tambahkan serbuk kunyit, kurma dan juga sos tiram.
Masak lagi sehingga pecah minyak.
Rasa garam gulanya sebelum ditambahkan perasa.
Jika suka boleh masukkan sedikit air asam jawa.
Kacau sebati, akhir sekali masukkan bawang dan cili hiris.
Setelah bawang layu bolehlah dimatikan api.
Sedia dihidangkan.