Tuesday, February 5, 2013

Ayam ungkep Dana

 RESEPI ASAL :Dana
SKODENG DARI DAPUR : Kak Ratna

KAK....MINTAK IZIN TEPEK KAT SINI YE KAK..MMUAHH ..I LAP UU



Ayam Ungkep
Resepi : Norhidana


Bahan2 nya
500 gm/ 1/2 ekor ayam saiz kecil/sederhana - dibersihkn & potong saiz kesukaan
1 sudu besar serbuk kari
1 btg serai di titik
1 helai daun kunyit ~ dihiris / dikoyak2
1 sudu kecik asam jawa ~ bancuh dengan air
1 1/2 cwn air
sedikit gula n garam utk perasa
sedikit minyak masak

Bahan2 ditumbuk lumat
1/2 inci kunyit
1 inci halia
3 ulas bwg putih
5 biji bwg merah kecik
(jika suka terasa pedas boleh tambah beberapa biji cili padi juga semasa menumbuk ramuan)
  
Cara2 menyediakan
1. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 yg ditumbuk bersama serai & serbuk kari sehingga naik bau.  Masukkan ayam & gaulkan.  Tambahkan air, air asam jawa, garam, gula & perasa.  Gaul sebati.
2. Tutup kuali & sesekali buka & gaul sebati & tunggu hingga ayam nampak masak.  Masukkan hirisan daun kunyit & gaul sebati. Bila cukup pekat & ayam empuk bolehlah dimatikan api & hidang.  Jika suka berkuah sikit.. bolehlah matikan api lebih awal tanpa tunggu kuah pekat.  Sedap dihidang bersama nasi putih & lauk sampingan yang lain.

***Sedap lauk ni..simple n sat je dah boleh makan...

8 comments:

  1. apakah senang sekali masak ayam ungkep inih?? mati2 saya ingat susah amatttt.... heeee

    ReplyDelete
  2. memang sedap banget kan lauk ni.. bahan & cara memasak pun senang...

    ReplyDelete
  3. Assalam Nasya,
    ayam ungkep ni memang sedap makan dengan nasi or nasi impit..anak2 suka sebab tak pedas sangat..:)

    ReplyDelete
  4. itulah dia..kita pon ingat susah, seb baik jumpa resepi mudah nie kat dapo kak Ratna

    ReplyDelete
  5. as-salam nasya
    mmg npk sedap ayam ungkep ni nasya ..tapi ayam msk mcm ni ady suka mkn dgn roti..

    ReplyDelete
  6. Ya ke Dy sedap makan ngan roti....xterpikior la pulak sbb ralit dok meratah hu..hu...

    ReplyDelete
  7. Salam...emmmmm sedapnya kuahnya yang pekat2 itewwwww

    ReplyDelete
  8. hu..hu... sedap Nenie...len kali nak buat lagii...senang gilerr

    ReplyDelete