Tuesday, January 16, 2018

Gulai ayam kampung

 BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam kampung (potong 2)
250ml pati santan
250ml air
1 tsp bawang putih kisar
1 tsp halia kisar
1 Tbsp bawang merah kisar
4 tsp cili kisar
1 hiris lengkuas (tumbuk)
2 batang serai (ketuk)
1 Tbsp serbuk kari daging Baba's 
2 helai daun salam
1 keping asam gelugur
garam bukit/gula melaka

 CARA-CARA :
Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
Renihkan di atas api sederhana sehingga ayam empuk.
Perasakan dengan garam bukit dan gula melaka secukupnya.
Sedia dihidangkan.

Kek pelangi

 
 BAHAN-BAHAN :
250g mentega
225g gula icing
5 biji telur saiz A
225g tepung gandum
1 1/2 tsp serbuk penaik
1/2 tsp soda bikarbonat
1 tsp esen vanilla
beberapa titis pewarna merah dan biru

CARA-CARA :
Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat.
Ketepikan.
 Putar mentega bersama gula icing di dalam mangkuk pengadun sehingga kembang.
Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar lagi sehingga gebu.
Masukkan bahan ayak sesudu demi sesudu sehingga habis.
Tambahkan esen vanilla.
Kaup balik adunan sehingga sebati dan bahagikan kepada 3 bekas.
Satu bekas dibiarkan berwarna asal dan 2 bekas lagi dititiskan pewarna merah dan juga biru.
Alas loyang dengan kertas minyak dan lengserkan sedikit mentega.
Masukkan adunan kek berselang-seli sehingga habis.
Bakar di dalam ketuhar yang dipanaskan terlebih dahulu sehingga masak.
Sedia dihidangkan.