Tuesday, January 16, 2018

Kek pelangi

 
 BAHAN-BAHAN :
250g mentega
225g gula icing
5 biji telur saiz A
225g tepung gandum
1 1/2 tsp serbuk penaik
1/2 tsp soda bikarbonat
1 tsp esen vanilla
beberapa titis pewarna merah dan biru

CARA-CARA :
Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat.
Ketepikan.
 Putar mentega bersama gula icing di dalam mangkuk pengadun sehingga kembang.
Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar lagi sehingga gebu.
Masukkan bahan ayak sesudu demi sesudu sehingga habis.
Tambahkan esen vanilla.
Kaup balik adunan sehingga sebati dan bahagikan kepada 3 bekas.
Satu bekas dibiarkan berwarna asal dan 2 bekas lagi dititiskan pewarna merah dan juga biru.
Alas loyang dengan kertas minyak dan lengserkan sedikit mentega.
Masukkan adunan kek berselang-seli sehingga habis.
Bakar di dalam ketuhar yang dipanaskan terlebih dahulu sehingga masak.
Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment