Friday, May 25, 2018

lengkuas....dan cara menyimpannya

Untuk mengawet lengkuas supaya tahan lama, saya selalunya akan membersihkan lengkuas sehingga betul2 bersih dan menghirisnya nipis-nipis.
Kemudian masukkan ke dalam balang @ tupperware.
Isikan dengan air tapis @ air masak sehingga penuh.
Masukkan ke dalam peti ais dan tukar air setiap 1 minggu.
Lengkuas sedia digunakan bila2 masa tanpa pembaziran.

Air lo han kuo (penyejuk badan)

BAHAN-BAHAN :
2 liter air tapis
1 tin longan
sedikit lo han kuo (ikut manis)
sedikit biji selasih (jika suka)

    

CARA-CARA :
Didihkan air bersama lo han kuo, longan dan jusnya dan juga biji selasih.
Masukkan ke dalam gelas dan enak dinikmati dingin atau panas.

Asam pedas tempoyak

 
 BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan bawal emas
1 inci lengkuas (ketuk)
3 keping asam gelugur
2 tangkai daun kesum
1 batang bunga kantan (belah 4)
3 gelas air
3 Tbsp minyak masak
secubit serbuk pati ayam
garam laut/ gula


DIKISAR :
20 tangkai cili kering (rebus)
3 Tbsp tempoyak
3 ulas bawang merah


CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis bahan kisar sehingga garing dan pecah minyak.
Kemudian tuangkan air, masukkan lengkuas, asam keping, bunga kantan dan juga daun kesum.
Masak sehingga mendidih.
Setelah mendidih, masukkan ikan bawal dan biarkan seketika.
Perasakan secukupnya dan bolehlah dimatikan api dan dihidangkan bersama nasi dan ulaman.