Monday, February 5, 2018

Lempeng cokodok

 BAHAN-BAHAN :
700g pisang masak lembik (lecek @ kisar)
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan air
1/2 tsp garam bukit
1/2 cawan gula
1 tsp soda bikarbonat
sedikit marjerin untuk melengser kuali


CARA-CARA :
 Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk besar.
Adun sehingga sebati.
Jika terlalu lembik boleh masukkan sedikit tepung gandum lagi.
Panaskan kuali dan lengser sedikit marjerin.
Masukkan satu senduk adunan dan tunggu sehingga garing baru diterbalikkan.
Masak sehingga garing di kedua-dua belah.
Sedia dicicah bersama kuah kari. (Cara orang Kedah)

***lempeng ini lebih menyerupai cokodok kerana kaya dengan pisang. Jika tidak menyukainya anda bolehlah mengurangkan jumlah pisang***

Lontong

 BAHAN-BAHAN :
Nasi kapit  secukupnya
sambal tumis secukupnya
beberapa biji telur rebus (dibelah 2, jika ada)

KUAH LODEH :
4 kelopak kobis (hiris)
1 batang lobak merah (potong julienne)
1 biji terung panjang (belah 2, hiris serong)
10 tangkai kacang panjang (potong 3cm)
2 keping fucuk @ tauhu kering (rendam, potong)
1 paket kecil suhun (rendam)
300g udang kecil (buang kulit)
500ml santan
1/2 jag blender air
2 helai daun limau purut (carik)
garam bukit
1 tsp stok ayam

BAHAN KISAR :
1/2 labu bawang besar
1 inci kunyit
1cm halia
1 batang serai


CARA-CARA :
 Tuangkan bahan kisar ke dalam periuk berisi santan.
Tambahkan air dan renihkan di atas api sederhana sehingga mendidih.
Kemudian masukkan udang dan sayur-sayuran.
Masak sehingga sayur lembut.
Masukkan pula fucuk, daun limau purut dan juga suun.
Kacau rata.
Tambahkan garam dan juga stok ayam.
Setelah sebati bolehlah dimatikan api.
Untuk menghidang, masukkan nasi kapit ke dalam mangkuk.
Curahkan kuah lodeh secukupnya.
Sudukan sedikit sambal tumis dan hiasi dengan telur rebus.
Sedia dinikmati sebagai sarapan @ untuk minum petang.