Monday, February 5, 2018

Lontong

 BAHAN-BAHAN :
Nasi kapit  secukupnya
sambal tumis secukupnya
beberapa biji telur rebus (dibelah 2, jika ada)

KUAH LODEH :
4 kelopak kobis (hiris)
1 batang lobak merah (potong julienne)
1 biji terung panjang (belah 2, hiris serong)
10 tangkai kacang panjang (potong 3cm)
2 keping fucuk @ tauhu kering (rendam, potong)
1 paket kecil suhun (rendam)
300g udang kecil (buang kulit)
500ml santan
1/2 jag blender air
2 helai daun limau purut (carik)
garam bukit
1 tsp stok ayam

BAHAN KISAR :
1/2 labu bawang besar
1 inci kunyit
1cm halia
1 batang serai


CARA-CARA :
 Tuangkan bahan kisar ke dalam periuk berisi santan.
Tambahkan air dan renihkan di atas api sederhana sehingga mendidih.
Kemudian masukkan udang dan sayur-sayuran.
Masak sehingga sayur lembut.
Masukkan pula fucuk, daun limau purut dan juga suun.
Kacau rata.
Tambahkan garam dan juga stok ayam.
Setelah sebati bolehlah dimatikan api.
Untuk menghidang, masukkan nasi kapit ke dalam mangkuk.
Curahkan kuah lodeh secukupnya.
Sudukan sedikit sambal tumis dan hiasi dengan telur rebus.
Sedia dinikmati sebagai sarapan @ untuk minum petang.


No comments:

Post a Comment