BAHAN-BAHAN :
3 biji kentang (kupas kulit & hiris jejari)
2 biji telur (kocok)
1 tbsp serbuk kari daging indra
1 tbsp sos tiram
1/2 biji bawang besar (cincang)
1 genggam daun selasih
1 tangkai cili hijau (hiris)
sedikit air untuk mengempukkan kentang
garam dan serbuk perasa
minyak untuk menumis
CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bawang cincang hingga wangi.
Masukkan kentang dan gaul rata. Tambahkan serbuk kari dan goreng sekejap.
Tuangkan air sekadar untuk mengempukkan kentang. Setelah kentang empuk, masukkan sos tiram, telur dan juga bahan perasa.
Sebelum diangkat taburkan daun selasih dan cili hiris. Gaul sebati dan sedia dihidangkan bersama nasi panas.
BAHAN-BAHAN :
1 keping bihun (bukan 1 paket ye)
400 gm isi ayam
1/2 biji bawang besar (hiris)
1/2 tbsp bawang putih kisar
1 tbsp cili kisar
1 tsp serbuk belacan bakar
1 tbsp sos tomato
1 tbsp sos cili
kicap cair secukup rasa
garam
secukupnya air untuk merebus ayam
minyak untuk menumis
CARA :
Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang hiris dan juga bahan kisar sehingga garing.
Masukkan ayam dan juga sedikit air. Masak sehingga ayam empuk.
Tambahkan bihun yang telah direndam, sos-sos, serbuk belacan dan juga kicap cair. Gaul rata. Rasa dahulu sebelum memasukkan garam.
Setelah agak sebati bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama cili potong dan limau kasturi.