BAHAN-BAHAN :
1 ikat bayam merah
1 ikat bayam hijau
15 ekor udang
2 sdb bawang merah kisar
sedikit belacan bakar
1 tangkai cili merah (hiris kasar)
1/2 kg santan
garam dan gula secukup rasa
CARA :
Jerang santan bersama bahan lain kecuali bayam hingga mendidih. Kemudian masukkan bayam dan bahan perasa.
Masak sehingga bayam layu. Sedia diangkat dan dihidangkan bersama ikan goreng, nasi panas dan sambal belacan.....
BAHAN-BAHAN :
8 ekor sotong yang bertelur
3 ulas bawang putih (diketuk)
1 sdb halia kisar
1/2 biji bawang besar (dihiris)
1 tangkai cili merah (dihiris)
1 paket snap peas
1 sdk serbuk kunyit
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
CARA :
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan halia kisar hingga garing.
Masukkan sotong dan masak hingga air sotong kering. Tambahkan serbuk kunyit,bahan hiris, garam dan juga snap peas.
Sedia dihidangkan panas-panas.