Sunday, June 23, 2013

Mi udon simple

  BAHAN-BAHAN :
3 paket mi udon
3 ulas bawang putih (ketuk)
1/2 labu bawang holland (hiris)
1 paket bebola ikan 
10 ketul prawn dumpling figo (belah 2 menyerong)
1 mangkuk kecil cendawan tiram
1 pokok daun sup dan daun bawang (hiris)
2 tbsp pati ayam
4 gelas air
lada sulah dan garam secukup rasa
sedikit minyak


 CARA -CARA :
Tumis bawang putih dan bawang holland di dalam minyak yang telah dipanaskan sehingga layu.
Masukkan bebola dan air, biarkan mendidih.
Tambahkan cendawan, pati ayam, garam dan juga lada sulah.
Masukkan juga mi udon dan biarkan mendidih sekali lagi.
Sesuaikan rasanya dan taburkan daun sup dan daun bawang sebelum menghidang.
Nyumm...nyummmmm....

Bawal emas masak kicap simple




  BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan bawal emas (potong 3 dan digaram kunyit, goreng garing)
1 labu bawang besar (hiris)
3 ulas bawang putih (ketuk)
1 inci halia (hiris)
1 tangkai cili merah (hiris)
kicap manis kipas udang secukupnya
sedikit sos cili kimball
 sedikit air
garam jika perlu
sedikit minyak untuk menumis

CARA :
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan hiris hingga layu.
Masukkan kicap manis, sos cili dan sedikit air.
Tambahkan garam hanya jika perlu. Sesuaikan rasanya.
Tuang kuah kicap ke atas ikan yang telah siap digoreng.

Tumis petola dan suun



 BAHAN-BAHAN :
3 biji petola saiz kecil (dibersihkan dan hiris)
3 ulas bawang putih (hiris)
1/2 labu bawang besar (hiris)
1 tangkai cili merah (hiris)
1 tbsp ikan bilis (rendam sekejap dan tos)
segenggam suun (rendam sekejap)
sedikit air
garam dan sedikit sos tiram
minyak untuk menumis

CARA :
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang hingga wangi.
Masukkan ikan bilis, petola dan juga sedikit air.
Renih seketika.
Kemudian tambahkan sos tiram, sedikit garam, suun dan juga cili hiris.
Kacau rata dan sesuaikan rasanya.
Sedia dihidangkan bersama nasi panas @ diratah begitu sahaja....

Sup kobis dan sosej



 BAHAN-BAHAN :
1/4 biji kobis (hiris)
segenggam suun
 1 batang sosej (hiris nipis)
secukupnya air
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
DITUMBUK :
1/2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 tsp lada hitam



CARA :
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk hingga garing.
Masukkan sosej dan kobis.
Tambah air secukupnya dan juga garam mengikut citarasa.
Setelah mendidih masukkan suun dan sesuaikan rasanya.
Masak hingga kobis lembut.