Thursday, March 2, 2017

Kari kambing mentega kacang

   
 BAHAN-BAHAN :
500g daging kambing bertulang (rebus empuk)
2 tbsp serbuk kari daging +1/3 tbsp serbuk jintan putih (pes)
2 biji tomato (dadu)
2 biji kentang (dadu)
mentega kacang (ikut citarasa)
1 c yogurt
1 pokok ketumbar (jika suka)
2 c air rebusan @ air
minyak untuk menumis

DIHIRIS HALUS :
2 labu bawang besar (saiz kecil)
1 ulas bawang putih
2 inci halia

REMPAH TUMIS :
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji pelaga
6 kuntum cengkih

 CARA-CARA :
 Panaskan minyak dan tumis rempah sehingga harum.
 masukkan bahan hiris. Kacau  sehingga layu.
 
 masukkan serbuk kari dan jintan putih yang telah dicampurkan bersama sedikit air. Masak sehingga rempah terbit minyak.
 kemudian masukkan pula daging yang telah direbus terlebih dahulu
 tambahkan juga kentang dan juga batang ketumbar bersama akarnya.
 Gaul sebati 
 tambah air rebusan dan didihkan sehingga kentang empuk
 kemudian masukkan pula tomato dadu dan juga mentega kacang
 renihkan
 tuangkan yogurt dan perasakan secukupnya.
 Sedia dihidangkan bersama roti @ nasi.


No comments:

Post a Comment