BAHAN-BAHAN :
10 ekor sotong bersama dakwat
2 Tbsp cili boh Puteri
1 labu bawang besar (hiris)
1 tangkai cili merah (hiris)
1 biji tomato (belah 6)
100ml kicap lemak manis kipas udang
200ml air
2 tangkai daun kari
garam/gula jika perlu
minyak kelapa untuk menumis
***jika menggunakan cili kisar, masukkan sedikit air asam jawa***
BAHAN KISAR :
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis bahan kisar dan daun kari sehingga garing dan terbit bau.
Masukkan cili boh dan masak lagi sehingga terbit minyak.
Tuangkan kicap dan air masak sehingga mendidih.
Setelah mendidih, tambahkan sotong, tomato dan bahan hiris.
Masak sehingga sotong kecut.
Rasa dahulu sebelum memasukkan bahan perasa.
Matikan api dan sedia dinikmati bersama nasi dan pelengkap.
No comments:
Post a Comment