BAHAN-BAHAN :
1 biji buah beko (celur, hiris nipis)
2 kuntum bunga kantan (hiris halus)
4 tangkai daun kesum (ambil daun hiris halus)
6 tangkai cili api (hiris)
1 labu bawang besar (belah 4, hiris)
1/2 kotak santan KARA + 1/2 cawan air
jus limau kasturi, cuka, garam, gula
DITUMBUK :
10 tangkai cili api
1/2 tsp lada hitam
2 ekor ikan kembung bakar @ kukus
sedikit belacan bakar
2 Tbsp kelapa parut putih
CARA-CARA :
Masukkan santan, air dan juga bahan tumbuk ke dalam periuk.
Didihkan sebentar sehingga naik wap.
Matikan api.
Masukkan buah beko, bahan hiris dan perasakan secukupnya.
Gaul sebati.
Sedia dihidangkan bersama nasi, ikan rebus goreng dan sambal belacan.
No comments:
Post a Comment