BAHAN-BAHAN :
1 biji nanas masak
1/2 kg santan
2 tbsp serbuk kari ikan (makcik guna serbuk untuk pajeri, beli kat kg)
1 tbsp kerisek (jika suka, xletak pun xpe)
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
DITUMBUK :
1 labu bawang besar
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 tbsp udang kering
REMPAH TUMIS :
1 inci kulit kayu manis
1 inci kulit kayu manis
4 kuntum cengkih
5 biji pelaga
1 kuntum bunga lawang
1 cabai jawa (xde xpe)
CARA :
Kupas nenas dan potong ikut suka (kalau guna nenas muda disyorkan untuk merebus dulu nenas tu, buang air yang tajam. Makcik guna nanas madu...manis jadi xpayah rebus)
Hidangkan bersama nasi panas dan ikan gelama jeruk goreng...
sedapnya...x pernh buat sndiri pjeri nie...bila sebut gelama jeruk rasa teringin plk nk mkn,..:)
ReplyDeletehik..hik...hik...regu dia tu Zila...
Deletesedap..tapi saya tak makan nanasnya..saya makan kuah je hehe
ReplyDeletealahai kakniedaz....ruginya....
Delete