- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 6 ekor sotong bersaiz sedang (tanpa telur)
- 2 sdb beras pulut (direndam bersama sedikit santan pekat selama 1 jam)
- 1 cawan santan pekat
- 2 keping gula melaka (ikut citarasa)
- 3 helai daun pandan (disimpul)
- sedikit halba
- secubit garam
- toothpick secukupnya
- CARA-CARA MEMBUATNYA :-)
- Isikan beras pulut ke dalam perut sotong 1/3 penuh. Cucuk kepala dan badan sotong dengan toothpick agar pulut tidak terkeluar.
- Di dalam periuk masukkan semua bahan dan masak di atas api yang sederhana sehingga kuah pekat dan sotong kelihatan bulat. (menandakan pulut sudah masak)
- Angkat dan hidangkan. Sebelum makan jangan lupa buang toothpick tu...kang ada yang tertelan lak. Kah..kah..kahh
Tuesday, May 3, 2011
ketupat sotong kelantan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment