- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 6 ketul ikan pari
- minyak masak untuk menumis
- 2 kuntum bunga kantan
- segenggam daun kesum
- air secukupnya
- 1/2 genggam asam jawa baru (diramas dengan sedikit air)
- garam secukup rasa
- 10 ulas bawang merah (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 4 sdb cili kisar
- 1 cm kunyit hidup (dikisar)
- 1 cm lengkuas (dikisar)
- 1 cm halia (dikisar)
- sedikit belacan
- sedikit lada hitam
- 1/2 sdb serbuk pati ikan bilis
- 1 biji tomato (potong 4)
- 2 biji terung (potong panjang)
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Cuci dan bersihkan ikan dengan garam dan air asam jawa.Bilas beberapa kali dan ketepikan.
- Panaskan minyak didalam periuk, tumis bahan yang dikisar bersama belacan dan pes cili kering hingga harum dan terbit minyak.
- Masukkan ikan pari,bunga kantan dan daun kesum .Kacau rata dan masukkan sedikit air dan biar mereneh selama 5 minit.
- Masukkan terung, tomato, baki air dan air asam jawa.Masukkan juga bahan perasa.Tunggu sehingga mendidih dan ikan masak.
- Sedia untuk dihidangkan.
Tuesday, May 3, 2011
Asam pedas ikan pari
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment