Wednesday, February 3, 2016

Kari ayam stail kering


 BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam (potong kecil)
2 paket kecil serbuk kari ayam
2 biji kentang (potong dadu)
1 tangkai cili merah (hiris)
1 c air
1/2 c susu cair
1 tbsp sos tomato
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

DIKISAR :
1 labu bawang besar (sederhana)
1 inci halia
2 ulas bawang putih


CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
Masukkan serbuk kari dan sedikit air.
Kacau sehingga naik minyak.
Tambahkan ayam dan kentang.
Masak sehingga ayam kecut.
Kemudian masukkan air, susu cair, sos tomato dan juga perasa.
Gaul rata dan masak sehingga kuah sedikit kering.
Akhir sekali masukkan cili hiris jika suka. 
Sedia dihidangkan bersama nasi @ pulut kuning.

No comments:

Post a Comment