Tuesday, November 15, 2011

Asam pedas ayam versi ceroi


BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam (dipotong kecil)
1 batang serai (diketuk)
4 helai daun limau purut
 asam jawa secukupnya
tomato ceri 
air untuk kuah secukupnya
garam secukup rasa
1 sdk serbuk pati ayam
minyak untuk menumis

BAHAN KISAR :
11 biji cili kering yang telah direbus
1/2 biji bawang holland (bawang besar kuning)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit
1/2 inci halia
sedikit belacan

CARA-CARA :


Panaskan minyak di dalam periuk, tumiskan serai bersama bahan kisar sehingga wangi dan garing.
Kemudian

masukkan ayam dan masak lagi hingga ayam

kecut dan pecah minyak. Setelah itu

tambahkan air yang telah dibancuh bersama asam jawa. Masak lagi sehingga

mendidih dan ayam empuk. Masukkan perasa, tomato dan juga daun limau purut. Jika suka boleh juga masukkan sayur seperti bendi dan juga terung. Rasa asam dan garamnya.

Setelah kuah elok naik minyaknya, bolehlah dimatikan api.

Sedia dihidangkan bersama nasi panas, sambal belacan, ulam-ulaman dan juga ikan masin.

1 comment: