kulit lembu yang telah siap diproses
BAHAN-BAHAN :
- 1 bungkus kulit lembu yang sedia dimasak
- 2 ketul rebung tin (dicelur air panas dan dihiris nipis)
- 7 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih + 1 cm kunyit + 1 cm halia (dikisar)
- 1 batang serai (diketuk)
- 10 biji cili kering (direndam air panas dan dikisar)
- 1 kg santan
- 1 keping asam gelugur
- 1 sdk serbuk pati ayam
- garam secukup rasa
- 2 helai daun kunyit + 3 helai daun limau purut (disiat)
- Jerangkan semua bahan di dalam periuk di atas api yang sederhana kecuali daun kunyit dan daun limau purut. Tunggu sehingga mendidih dan gulai pecah minyak.
- Rasa masam masinnya dan bolehlah dimasukkan daun-daun. Sedia dihidangkan bersama ikan pekasam goreng dan sambal belacan.
sedap.. ! tapi deena tak pandai makan perut lembu ;)
ReplyDeleteopss ! kulit lembu...
ReplyDeletesedap Deena rasa dia mcm kikil lembu tapi xleh makan byk-byk takut meloya...Nasya pun first time mkn, beli sbb xpernah jumpa kat kl nie he..he...
ReplyDelete