Friday, September 2, 2011

Gulai kulit lembu dan rebung


                                          kulit lembu yang telah siap diproses
BAHAN-BAHAN :

  • 1 bungkus kulit lembu yang sedia dimasak
  • 2 ketul rebung tin (dicelur air panas dan dihiris nipis)
  • 7 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih + 1 cm kunyit + 1 cm halia (dikisar)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 10 biji cili kering (direndam air panas dan dikisar)
  • 1 kg santan
  • 1 keping asam gelugur
  • 1 sdk serbuk pati ayam 
  • garam secukup rasa
  • 2 helai daun kunyit + 3 helai daun limau purut (disiat)
CARA-CARA :

  • Jerangkan semua bahan di dalam periuk di atas api yang sederhana kecuali daun kunyit dan daun limau purut. Tunggu sehingga mendidih dan gulai pecah minyak.
  • Rasa masam masinnya dan bolehlah dimasukkan daun-daun. Sedia dihidangkan bersama ikan pekasam goreng dan sambal belacan.

3 comments:

  1. sedap.. ! tapi deena tak pandai makan perut lembu ;)

    ReplyDelete
  2. sedap Deena rasa dia mcm kikil lembu tapi xleh makan byk-byk takut meloya...Nasya pun first time mkn, beli sbb xpernah jumpa kat kl nie he..he...

    ReplyDelete